sobota, 7 grudnia 2013

Włoska zapiekanka z ryżu, bakłażanów i pomidorów

Zostałam obdarowana jakiś czas temu książką "Mamma Mia" Cristiny Bottari - prawdziwa kuchnia włoska.
W książce jest niesamowita ilość inspiracji i została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Award jako najlepsza na świecie książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej.
Uwielbiamy kuchnie włoską więc po kolei wszystkie przepisy będą wypróbowane.
Dziś zapraszam na bardzo aromatyczną i przepyszną zapiekankę.

  
               Składniki:
  • 600 g ryżu sypkiego
  • 40 g parmezanu
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3 kulki mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • sól
  • pieprz

Ryż ugotowałam w dużej ilości wody z solą i po ugotowaniu odcedziłam go.
Dodałam wtedy 2 łyżki oliwy, wymieszałam i pozostawiłam do przestudzenia.
Bakłażana pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na dużym ogniu w 1 łyżce oliwy i wymieszałam z ryżem i połową startego parmezanu.
Do masy ryżowej dodałam także pesto, sól i pieprz.
Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy - średnica 28 cm.
Cukinię pokroiłam w cienkie plastry i podsmażyłam na oliwie.
Mozzarellę i pomidory pokroiłam w plastry.
Ułożyłam pomidory, mozzarellę i cukinię na ryżu tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
Na wierzch posypałam startą resztą parmezanu i polałam oliwą.
Zapiekankę włożyłam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam 15 minut aż ser się rozpuścił.
Smacznego.
Inspiracja z książki "Mamma Mia" Cristiny Bottari.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger