wtorek, 3 grudnia 2013

Zimowa ,sycąca sałatka

Teraz takie sałatki są bardzo pożywne i rozgrzewające, dlatego warto je przygotować i w pracy np. zajadać na drugie sniadanie.
Polecam gorąco.
               Składniki:
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 2 ogórki kiszone - w sezonie małosolne
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 100 g szynki
  • 100 g grzanek
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli 
  • 100 g sera feta
               Dressing:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki miodu faceliowego
  • sól różowa himalajska - szczypta
  • pieprz
  • kilka liści bazylii
 Warzywa umyłam i osuszyłam.
Rzodkiewki pokroiłam w plasterki, sałatę w paski - można porwać w ostatniej chwili aby nie zwiędła.
W kostkę zostały pokrojone: pomidory, ogórki świeże i kiszone, cebula oraz ser feta a chilli posiekałam drobno.
Szynkę pokroiłam w kostkę i usmażyłam na suchej patelni aż się zrumieniła i wtedy zdjęłam ją z patelni a na tej samej patelni usmażyłam grzanki czyli kilka kromek chleba pokroiłam w kostkę i na patelnię aby zebrały cały smak z szynki.
Szynkę i grzanki przestudziłam i wsypałam do miski z warzywami.
Wszystko razem wymieszałam.
W ostatniej chwili przed podaniem wymieszałam składniki sosu z posiekaną bazylią i polałam sałatkę.
Wymieszałam i gotowe. 
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger