niedziela, 5 stycznia 2014

Chleb Drwala z mieszanki

O chlebie drwalskim który sama wymyśliłam pewnie pamiętacie a dla tych co go nie znają - zajrzyjcie tutaj [ klik ].
Mieszankę z której wypiekłam ten bochen dostałam do przetestowania z "Chleb na Zdrowie".
W sklepie można dostać inne ciekawe mieszanki a także świeże mąki, drożdże i posypki.
Zajrzyjcie koniecznie [ klik ].
Mieszanka na chleb Drwala składa się z :
mąki pszennej T 750, mąki żytniej T 2000 , pestek słonecznika i dyni, siemienia lnianego, słodu żytniego, naturalnego zakwasu żytniego, soli oraz drożdży instant.
Nie ma tu mowy o żadnych konserwantach i składnikach "E".
Chleb wyszedł znakomicie i zrobię go nie raz nie dwa.

                    Składniki:
  • mieszanka "Chleb Drwala"
  • woda
Mieszanka składa się z trzech torebek : w jednej jest mieszanina mąki, w drugiej drożdże a w trzeciej ziarna.
Ziarna zalałam ciepłą wodą aby napęczniały, potem odcedziłam, dodałam razem z mąką, wodą i drożdżami do miski i wyrabiałam mikserem przez 20 minut.
Potem ciasto odpoczywało a następnie przełożyłam je do foremki i zostawiłam do wyrośnięcia.
Trwało to ok. 1,5 godziny.
Potem wstawiłam do nagrzanego do 220 C piekarnika i jak wstawiałam to spryskałam wodą przez 5 sekund i piekłam 3 minuty, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu studziłam na kratkach.

Chleb jest przepyszny i dlatego kupujcie i pieczcie - wersja dla zapracowanych.
Nie zawiedziecie się na pewno.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Potwierdzam..jest pyszny..też piekłam ..ale dawno temu..

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje chlebusie są przepyszne:)))jak dobrze że Dorotko jesteś:)))Pozdrawiam i za wszystkie inspiracje kulinarne dziękuję:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam chlebek z tej mieszanki pyszny jest, polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger