sobota, 25 stycznia 2014

Churros i kolejne spotkanie blogerów przy piekarniku

Tydzień temu piekłyśmy rogale -Solanki a dziś zabrałam się za pieczenie Churros a razem ze mną inni wspaniali piekarze.
Churros czyli hiszpański przysmak, popularny w wielu krajach świata między innymi Ameryce Łacińskiej, USA, Francji, Portugalii, Australii.
Małgosia ze Smaków Alzacji utworzyła owo wydarzenie " Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku" a przepis pochodzi z bloga Doroty Moje Wypieki
Oto moje Churros, zawsze chciałam je upiec i teraz miałam okazję.
Nie miałam jednak odpowiedniej końcówki i dlatego moje churrosy są dość chuderlawe ale za to jakie pyszne.
                    Składniki na około 20 sztuk:
  • 240 ml wody
  • 50 g masła (3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu + ewentualnie do oprószenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jajka
                 Ponadto:
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia
W średniej wielkości garnku zagotowałam wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. 
Do wrzątku wsypałam mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstrakt z wanilii.
Zdjęłam z palnika, ucierałam drewnianą łyżką, aż ciasto  odstawało od brzegów naczynia. 
Ostudziłam.
Do wystudzonej masy wbiłam  jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. 

Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przygotowałam rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełożyłam do niego ciasto.
Olej rozgrzałam do temperatury 175ºC. 

Na olej wyciskałam churros długości około 10-12 cm, smażyłam po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.
Osuszałam churrosy na ręczniku papierowym a następnie jak ostygły posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Dziękuje wszystkim piekącym że razem ze mną spędzili wirtualnie czas przy smażeniu churrosów.
Razem ze mną smażyli najlepsi Piekarze:
Małgosia ze Smaki Alzacji
Monika z Matka Wariatka
Arletta z FB
Monika z Pin up Cooking Looking
Joanna z Różowej Kuchni
Dobrawa z Bona Apetita! 
Gosia z Trawka Cytrynowa
Anna Maria z What's cooking?
Kasia z Kasia.in 
Iwona z Ivka w kuchni
Wiesia z FB
Olimpia z Pomysłowe Pieczenie 
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Karolina z Kresowa panienka 
Magdalena z Ale Meksyk!
Justyna z Mama i Pomocnicy  
Ewelina z Przy kubku kawy 

Katarzyna z  Gotuj z rodzinką

20 komentarze

  1. Piekłam panini, ale teraz mam ochotę na churros, nie zostało Ci przypadkiem kilka? :) Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kurcze nie zostało ale na ostatki będa bez cynamonu i z białym cukrem, zobaczymy co wyjdzie.

      Usuń
  2. Wszystkim takie ładne wyszły, tylko moje jak od macochy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie grymaś bo wyszły Ci cudne, a to że nie przepadasz za takimi wypiekami to juz inna sprawa.
      Dzieki.

      Usuń
  3. Dorota zgrabniutkie ci wyszły..super:) Dziękuję pięknie za kolejny wspólny wypiek i wiesz nie...następna sobota również nasza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre nam wyszły prawda:-), dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można kupić ten cukier? Bo nie natrafiłam jeszcze na niego...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja piekłam panini, więc proponuje wymianę! ;) Dziękuję za wspólne spotkanie przy piekarniku, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u mnie panini jest ale poczęstuj sie proszę.
      Dziekuje i ja za wspólny czas.

      Usuń
  7. Dziękuję za wspólną zabawę :) Bardzo się przyjemnie piekło razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super churrosy, jak w oryginale :) Dziękuje za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne są :) Moje troszkę koślawe ale nie jest źle :) Pozdrawiam Monia

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger