Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 30 stycznia 2014

Kurczak z ziołami, brukselką i opieńkami w garnku rzymskim

Garnek rzymski to jest zbawienie jak nie mam czasu przygotować potrawy bo tylko wrzucam wszystko do garnka, do piekarnika i po godzinie-półtorej danie gotowe.
Tym razem przygotowałam kurczaka dzień wcześniej i rano wstawiłam do piekarnika.
Polecam serdecznie bo kurczak jest obłędny w smaku, pachnący ziołami i bardzo soczysty.
Jeśli nie macie garnka rzymskiego można użyć naczynia żaroodpornego ale wtedy należy na dno naczynia wylać szklankę bulionu żeby się nic nie przypaliło.

                 Składniki:
  • 1 kurczak ok. 1,7 kg
  • 2 łyżki marynaty klasycznej Prymat
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki masła klarowanego
Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam do niego marynatę i posiekane drobno zioła, wymieszałam.
Papką która powstała natarłam całego kurczaka bardzo dokładnie, wewnątrz i na zewnątrz a także pod skórkę wcisnęłam ziołową papkę tylko trzeba uważać aby skórki nie uszkodzić.
Kurczaka włożyłam do miski, przykryłam folią spożywczą  i wstawiłam do lodówki na noc.
Rano wyjęłam miskę aby kurczak się ocieplił i po godzinie dopiero włożyłam go do piekarnika.
                 Dodatkowo potrzeba:
  • 500 g brukselki
  • 10 kapeluszy opieniek
  • 1 cytryna
  • ok. 100 g dyni obranej
Do środka kurczaka włożyłam wyszorowaną całą cytrynę.
Garnek moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut ( górę i dół ) a następnie wytarłam go do sucha i na dno włożyłam kurczaka.
Kurczaka obłożyłam brukselką, kapeluszami opieniek i pokrojoną w kostkę dynią.

Garnek przykryłam pokrywą.
Wstawiłam garnek do zimnego piekarnika a jak osiągnął temperaturę 190 C piekłam kurczaka z warzywami przez 60 minut a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 30 minut aby skórka sie ładnie przyrumieniła.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze:

  1. Garnek rzymski jest świetny. Często robię w nim potrawy. Kurczak wychodzi świetny.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks