Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 15 stycznia 2014

Rosół z gąsek

Tytułowe gąski to nie ptaki tylko grzyby.
Miałam zamrożone a teraz mam pyszny rosół.
Polecam każdemu bo jest delikatny, pyszny.

                   Składniki: ( 2 talerze )
  • 3 gąski zielonki ( żółta )
  • 3 gąski siwe
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 dymki
  • kawałek pora
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 1 ziarnko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 600 ml wody
  • sól
           Na kluski lane:
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
Grzyby myłam pod bieżącą wodą tak długo aż wypłukałam piasek.
Marchewkę obrałam i umyłam a potem pokroiłam w słupki.
Do garnka włożyłam gąski, marchewkę, obrany seler, dymki bez szczypioru i kawałek pora.
Włożyłam także pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy.
Zalałam wszystko wodą i gotowałam do miękkości warzyw.
Następnie rosół przecedziłam.
Marchewkę i grzyby ponownie włożyłam do zupy.
Z jaja, soli i mąki zrobiłam ciasto i cienkim strumieniem lałam na gotującą zupę.
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam chwilkę, dosoliłam do smaku i rosół gotowy.
Smacznego. 
Przepis własny.

2 komentarze:

  1. A ja byłam pewna że o ptakach mowa:)))ale takie gąski też mi odpowiadają:)))Pozdrawiam cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki grzybowy rosołek, mniam i jeszcze lane kluseczki... Bardzo dobre, bardzo.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks