Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 19 stycznia 2014

Solanki i Ezoteryczne spotkania przy piekarniku

Najfajniejsze przy wspólnym pieczeniu jest to że zagniatając ciasto myślisz czy tak samo robią osoby które pieką z Tobą, czy tak samo im wyrasta i że to super bo mimo iż się nie widzimy to przekazujemy sobie pozytywną energię i wypieki są jeszcze pyszniejsze.
Wydarzenie "Ezoteryczne spotkania przy piekarniku" utworzyła  "Małgosia ze Smaków Alzacji " a przepis pochodzi od Małgosi z "Ósmy kolor tęczy".
Piekło nas sporo osób ale dopiero wieczorem będzie pełna lista, bo do końca dnia zamieszczamy posty na swych blogach czy FB czy na innych stronach.
Kto nie piekł niech żałuje a kto będzie chciał piec w przyszłości, zapraszam serdecznie.
Oto moje pyszne Solanki.
     Przepis w całości cytuje za Małgosią.
                  Składniki:

(na 16 małych rogalików)

  • 500g mąki pszenne 650
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zawinięciem
  • kminek do oprószenia (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami) - ja użyłam czarnego sezamu
 Mąkę przesiałam do miski. 
Zrobiłam w niej wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. 
Zalałam je 2-3 łyżkami letniego płynu, dodałam 1 łyżeczkę cukru, delikatnie zamieszałam trzonkiem łyżki i odstawiłam na kilkanaście minut do spienienia.
Gdy rozczyn wyrósł, dodałam pozostały płyn, sól oraz  żółtko i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto. 
Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5h.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkowałam na koło, które podzieliłam na 8 trójkątów (jak pizzę).

Każdy trójkąt smarowałam lekko olejem i zawijałam proste rogaliki.

Ułożyłam je na blachach wyłożonych pergaminem i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut.
Napuszone rogaliki posmarowałam roztrzepanym lekko białkiem i posypałam ziarnami czarnego sezamu.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się.
Smacznego.
Dziękuje wszystkim którzy piekli za wspólnie spędzony czas i do następnego.
Razem ze mną przy piekarniku spotkali się Wielcy Piekarze:
Monika z blogu Matka Wariatka
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Joanna z blogu Różowa Kuchnia
Alina z blogu Ala piecze i gotuje
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie 
Marta Wyrwa strona fb  
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji 
Ewelina z blogu Przy kubku kawy 

Małgosia ze Smaki Alzacji 
Grażyna z Grażyna Gotuje
Justyna z Mama i Pomocnicy
Olimpia z Pomysłowe Pieczenie
Karolina z Kresowa Panienka 
Rafał z Old White Table 
Magdalena Kopytek strona fb

11 komentarzy:

  1. Pięknie się udały ! Miło było wspólnie piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne uwielbiam rogaliki kruche, drożdzowe wszelkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale że upiekłaś! rewelacyjne są takie spotkania:) dziękuję i zapraszam na kolejną sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne wyglądają...dzięki za wspólnie spędzony czas ..i do kolejnego..

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne rogaliki :) czarnego sezamu jeszcze nie próbowałam :) muszę nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne rogaliki:-), dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni. Rogaliki wyszły Ci pięknie .

    OdpowiedzUsuń
  8. Super rogaliki, dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks