Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 4 stycznia 2014

Szponder wołowy z grzybami i dynią

Szponder wołowy z grzybami i dynią i jeszcze z kaszą, my uwielbiamy a jak jest z Wami?
Jak nie lubicie gryczanej weźcie pęczak albo bulgur ale koniecznie musi to być kasza.
Pasuje tu idealnie.
               Składniki:
  • 1,2 kg szponder wołowy
               Marynata:
  • 3 ziarnka jałowca
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego liścia laurowego
  • 100 ml wina różowego deserowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej
              Dodatkowo:
  • 500 g małych podgrzybków - mogą być mrożone
  • 2 duże cebule
  • 1/4 dyni Muscat ( zielona ) ale może być każda inna też
  • olej rzepakowy do smażenia
  • masło klarowane do smażenia grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
             Do sosu dodatkowo:
  • 4 ziarnka jałowca
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 1 cała papryczka chilli
  • 4 kromki chleba żytniego razowego
            Kasza:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 małe jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

 
Mięso pokroiłam na kawałki, odkroiłam błony.
W moździerzu rozdrobniłam jałowiec i ziele do marynaty, połączyłam z winem i resztą przypraw i włożyłam razem z mięsem do miski.
Mięso dobrze obtoczyłam w przyprawach, przykryłam folią i na noc do lodówki.
Jak nie macie tyle czasu to choć 2 godziny niech się marynuje.
Grzyby trzeba odmrozić - w sezonie świeże opłukać.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim posiekaną cebulę i czosnek.
Dodałam potem grzyby i smażyłam jakieś 10 minut.
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w dużą kostkę.
Gdy mięso się zamarynowało wyjęłam je z marynaty, wytarłam z przypraw i obsmażyłam na oleju na złoty kolor.
Jak mięso było już rumiane przełożyłam do garnka z grubym dnem, dodałam grzyby, dynię.
Na patelnię wylałam trochę bulionu aby wszystkie smaki się odkleiły.
Przelałam do garnka wraz z resztą bulionu.
Zagotowałam i dodałam ziarnka pieprzu, ziela, jałowca oraz liście laurowe i całą papryczkę chilli.
Jeśli nie lubicie ostrości w daniach pomińcie ten składnik.
Wszytko razem zagotowałam i dusiłam pod przykryciem 2 godziny, uzupełniając płyn aby się nie przypaliło.
Po 2 godzinach dodałam jeszcze pokrojone w kostkę kromki razowego chleba aby zagęścić sos.
Gotowałam jeszcze 30 minut.
Doprawiłam solą i pieprzem.
Teraz kasza.
Odmierzyłam szklankę kaszy, wbiłam do niej jajo, wymieszałam i odstawiłam aby kasza wyschła.
Potem usmażyłam kaszę na łyżce oleju rzepakowego a gdy zaczęła "pachnieć" zalałam 2 szklankami bulionu i gotowałam na małym ogniu przez 15 minut.
Gulasz podałam z kaszą i surówką z kapusty i porów.
Smacznego.
Przepis własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks