Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 18 stycznia 2014

Włoski sernik "Inspiracja"

Przepis znalazłam u Justyny i Doroty i tak mnie zauroczył że postanowiłam go popełnić.
Jak postanowiłam tak zrobiłam, trochę pozmieniałam według zasobów mojej lodówki i sernik jest.
Pyszny, wilgotny z pomarańczowym aromatem i chrupiącymi orzeszkami.
Raj dla zmysłów, zachęcam do pieczenia.

                  Składniki: ( tortownica 24 cm )
              Masa serowa:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 400 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki śmietany 36 %
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty orzechowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g rodzynek
            Spód:
ok. 200 g ciasta francuskiego
            Na wierzch sernika:
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
            Dodatkowo:
  • 250 g ciasteczek bakaliowych z żurawiną
  • krokant z orzechów laskowych do posypania
Tortownicę wyłożyłam ciastem francuskim z lekkim brzegiem i piekłam 15 minut w 200 C.
Wyjęłam i przestudziłam.
Jak ciasto stygło zrobiłam masę serową.
Rodzynki sparzyłam wrzątkiem na 15 minut, potem odcedziłam i osuszyłam.
Ricottę, mascarpone i serek waniliowy przełożyłam do miski, dodałam żółtka jajek, skórkę z cytryny, cukier oraz pastę orzechową i utarłam na gładką masę.
Potem dodałam śmietanę i proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyłam za pomocą łopatki z masą serową, oraz dodałam rodzynki.
2/3 masy serowej wylałam na podpieczony spód francuski i ponownie podpiekłam w 160 C prze 15 minut.
Wyjęłam z piekarnika, ułożyłam na serze ciasteczka, wylałam na nie resztę sera i piekłam w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 160 C.
Aby upiec w kąpieli wodnej owinęłam tortownicę folią aluminiową a następnie włożyłam tortownicę do drugiej , większej formy do której nalałam wody sięgającej do połowy tortownicy.
Gotowy sernik po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę namoczyłam w połowie soku z pomarańczy a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając sok.
Dodałam resztę soku i wymieszałam a jak galaretka zaczęła się ścinać wylałam ją na zimny sernik.
Na wierzchu posypałam orzechami laskowymi.
Wstawiłam do lodówki aby całkiem stężała, a sernik schłodził się dobrze.
Wypiekajcie i smakujcie.
Smacznego.
Przepis z Domowe Wypieki [ klik ]

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks