sobota, 18 stycznia 2014

Włoski sernik "Inspiracja"

Przepis znalazłam u Justyny i Doroty i tak mnie zauroczył że postanowiłam go popełnić.
Jak postanowiłam tak zrobiłam, trochę pozmieniałam według zasobów mojej lodówki i sernik jest.
Pyszny, wilgotny z pomarańczowym aromatem i chrupiącymi orzeszkami.
Raj dla zmysłów, zachęcam do pieczenia.
Włoski sernik "Inspiracja".

Składniki: tortownica 24 cm
Masa serowa:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 400 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 4 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 36 %
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty orzechowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g rodzynków
Spód:
  • ok. 200 g ciasta francuskiego
Na wierzch sernika:
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo:
  • 250 g ciasteczek bakaliowych z żurawiną
  • krokant z orzechów laskowych do posypania
Przygotowanie sernika:
  • Tortownicę wyłożyłam ciastem francuskim z lekkim brzegiem i piekłam 15 minut w 200 C.
  • Wyjęłam i przestudziłam.
  • Jak ciasto stygło zrobiłam masę serową.
  • Rodzynki sparzyłam wrzątkiem na 15 minut, potem odcedziłam i osuszyłam.
  • Ricottę, mascarpone i serek waniliowy przełożyłam do miski, dodałam żółtka jajek, skórkę z cytryny, cukier oraz pastę orzechową i utarłam na gładką masę.
  • Potem dodałam śmietanę i proszek budyniowy i jeszcze raz zmiksowałam.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyłam za pomocą łopatki z masą serową, oraz dodałam rodzynki.
  • 2/3 masy serowej wylałam na podpieczony spód francuski i ponownie podpiekłam w 160 C prze 15 minut.
  • Wyjęłam z piekarnika, ułożyłam na serze ciasteczka, wylałam na nie resztę sera i piekłam w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze 160 C.
  • Aby upiec w kąpieli wodnej owinęłam tortownicę folią aluminiową a następnie włożyłam tortownicę do drugiej , większej formy do której nalałam wody sięgającej do połowy tortownicy.
  • Gotowy sernik po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystygnięcia.
  • Żelatynę namoczyłam w połowie soku z pomarańczy a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając sok.
  • Dodałam resztę soku i wymieszałam a jak galaretka zaczęła się ścinać wylałam ją na zimny sernik.
  • Na wierzchu posypałam orzechami laskowymi.
  • Wstawiłam do lodówki aby całkiem stężała, a sernik schłodził się dobrze.
Wypiekajcie i smakujcie.
Smacznego.
Przepis z Domowe Wypieki [ klik ]

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger