Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 25 stycznia 2014

Zapiekanka dyniowa

Kolejne dyniowe danie, pyszne , pożywne i aromatyczne.
Dynia jest taka pyszna i taka zdrowa, jedzmy dla lepszego samopoczucia.
Zapraszam serdecznie.

                Składniki:
  • 300 g dyni pokrojonej w cienkie plastry
  • 150 g salami wieprzowego
  • 150 g fasoli Mamut lub innej
  • plastry sera żółtego - u mnie gouda
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • pasta sambal oelek
             Sos:
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam drobno a następnie podsmażyłam je na oleju rzepakowym wraz z pokrojonym w kostkę salami.
Następnie na patelnię wlałam śmietankę i mleko wymieszane razem z jajami.
Wszystko razem zagotowałam ciągle mieszając i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
Fasolę blanszowałam 5 minut we wrzącej wodzie.
Odcedziłam i wystudziłam.
Na dnie formy do zapiekania wylałam trochę sosu a na nim ułożyłam plastry dyni, na niej znowu sos, potem fasolka, na niej sos a na wierzchu plastry sera żółtego, Waszego ulubionego.
Naczynie do zapiekania wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 30-40 minut aż ser się ładnie stopi.
Podałam z ostrą pastą z pieczonych papryk sambal oelek.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze:

  1. wygląda świetnie, takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, fajny sposób na spożytkowanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynię , a danie wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks