Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 22 stycznia 2014

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Teraz czas na zupę grzybową.
Wyciągam ostatnie zapasy grzybów bo za długo nie mogą leżeć zamrożone i teraz mam jesień na talerzu.
Jeśli tylko mroziliście grzyby to zachęcam do gotowania.
Można też kupić mrożone podgrzybki, są pyszne.
Zapraszam na jesienną zupę z rozgrzewającym chili.
             Składniki:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 300 g podgrzybków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1,5 litra bulionu grzybowego
  • 1 papryczka chili
  • 10 cm kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia grzybów
  • 200 g makaronu świderki
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 1 łyżka suszu z kani
Makaron ugotowałam al'dente.
Warzywa obrałam, marchewkę pokroiłam na kawałki, resztę warzyw w całości.
Warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem grzybowym i gotowałam do miękkości.
Grzyby umyłam na sicie i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Przełożyłam do garnka z warzywami, dodałam gałązki rozmarynu oraz całą papryczkę chili, a także susz z opieniek i kani.
Gotowałam 10 minut.
Z bulionu wyłowiłam pietruszkę, selera, pora, kapustę oraz gałązki rozmarynu.
Mąkę rozmieszałam ze śmietaną i wlałam do gotującej zupy.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Zupę podałam z makaronem świderki.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks