Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 23 lutego 2014

Bezowy przekładaniec z malinami

Lekki, bezowy deser dla wszystkich smakoszy.
Słodkie blaty bezowe w połączeniu z cierpkimi malinami i rześkością mięty  to idealny deser do kawy czy herbaty.
Jak dotąd smakował każdemu kto popróbował.
Zapraszam i Was.

               Składniki:
        Beza:
  • 5 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • cukier puder do posypania
  • listki mięty do dekoracji
           Krem:
  • 280 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g malin + do ozdoby
          Sos malinowy:
  • 220 g przetartych przez sito malin
  • 50 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Miskę wytarłam do sucha aby nie było resztek tłuszczu czy wody.
Do miski wlałam białka i ubijałam je na sztywną pianę dodając podczas ubijania po trochu cukier.
Ubijałam do momentu aż piana była sztywna i lśniąca.
 Potem do piany dodałam skrobię, ocet i aromat mieszając delikatnie łopatką.
Blachę do rolad wyłożyłam papierem do pieczenia tak aby papier wystawał z każdej strony.
Masę bezową rozprowadziłam równomiernie na blaszce.
Suszyłam bezę w 150 C przez 1 godzinę.
Pozostawiłam na blaszce do wystudzenia a potem zsunęłam z blachy i zdjęłam papier.
Przekroiłam blat na dwie części.
Potem ubiłam śmietanę z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
Jeden blat ułożyłam na tacy, nałożyłam na niego ubitą śmietanę i
 rozsypałam maliny, zostawiając trochę do dekoracji.

Przykryłam drugim blatem, lekko dociskając a na wierzchu udekorowałam pozostawionymi malinami i listkami mięty.
Maliny na sos przetarłam przez sito, a następnie wymieszałam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Na talerz wylałam 2 łyżki sosu a na nim układałam plaster tortu.
Smacznego.
Pomysł z "Smakowite Wypieki" nr 5/2012

6 komentarzy:

  1. świetne, chętnie bym zjadła takie ciasto bardzo lubię bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności:)))wodzisz na pokuszenie i to pyszne pokuszenie:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka pyszność to bym schrupała nawet w nocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W nocy nie wolno wcinać hi hi ale w dzień jedz ile chcesz ha ha.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks