Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 21 lutego 2014

Schab w paprykowej skórce

No to mam, długo zwlekałam z jego nabyciem i teraz mogę tylko żałować, że tak późno.
Szynkowar, taki prosty, taki mały a taki pożyteczny. 
Taka domowa, parzona wędlina jest zdrowa, pyszna, bez konserwantów i jeszcze cała masa achów i ochów.
Zachęcam wszystkich którzy jeszcze nie mają do zakupu i robimy pyszne wędliny.
Dzisiejszy przepis jest zlepkiem informacji wyczytanych w necie na temat wędlin z szynkowaru.
Zapraszam na schab w paprykowej skórce.

                Składniki:
  • 1,2-1,25 kg schabu b/k
  • szynkowar poj.1,5 l
                Pekla: ( starczy na zapeklowanie 2 kg mięsa )
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • szczypta nitek chili Skworcu
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu kolorowego
                 Dodatkowo:
  • słodka czerwona papryka
Składniki pekli wymieszałam ze sobą w naczyniu z pokrywką i włożyłam doń mięso w całości.
Przykryłam i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
 Po 24 godzinach, wyjęłam mięso z pekli,osuszyłam i obtoczyłam w słodkiej papryce a potem włożyłam do woreczka i wsunęłam mięso do szynkowaru.


Zamknęłam szynkowar i wstawiłam go na 24 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu parzyłam schab czyli do wysokiego garnka na dno włożyłam ściereczkę, wstawiłam szynkowar i wlałam wodę do wysokości mięsa.
Parzyłam schab przez 1,5 godziny nie dopuszczając wody do wrzenia czyli w 90 C.
Po czasie parzenia, wyjęłam szynkowar z garnka, oziębiłam pod zimną wodą i wstawiłam ponownie do lodówki na 24 godziny.
Potem to już tylko wyjęłam mięso z szynkowaru, polewając go przez chwilę wodą.
Gotowe, mniam.
Może dużo pisania ale pracy niewiele.
Jak dobrze sobie rozplanujecie czas to wyborna wędlina będzie wtedy kiedy chcecie.
Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Jakiej firmy masz szybkowar? Rozważam zakup, ale nie wiem czym mam się kierować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest szybkowar, szybkowar gotuje potrawy pod ciśnieniem natomiast szynkowar to garnek różnych kształtów do parowania domowego wędlin.
      Mój jest firmy BIOWIN.
      Kieruj się pojemnością, czy chcesz duzy czy mały.

      Usuń
    2. Oczywiście przejęzyczyłam się, bo jestem wielką fanką szybkowarów:) Dzięki za radę n.t.Twojego szynkowara.

      Usuń
  2. Schab wygląda bardzo apetycznie. Bardzo !!!
    Zainteresowałaś mnie tym szybkowarem.
    Jestem bardzo ciekawa gdzie go kupiłaś i w jakiej jest cenie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo to nie jest szybkowar bo ten z mięsa zrobił by sieczkę tylko szynkowar.
      Kupiłam go na allegro za 56 zł.Firma BIOWIN.

      Usuń
  3. Dorotko, bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam najtańszy i też się sprawdza:)
    domowa szynka jest przepyszna-zupełnie inaczej smakuje od tej kupnej i nie psuje się.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę sie że tak piszesz bo to nieznany sprzęt a tak wiele może.

      Usuń
  5. mam szynkowar od 2,5 roku ,robię wędliny ,wszyscy zjadamy się nimi -sklepowych nie jemy ,zapomnieliśmy już jak smakują i na całe szczęście :) Dorotko,wszystko mam ,tylko te nitki :( ...właśnie w piątek przyszła paczka z przyprawami od Skworcu ...ale spróbuję zastąpić te nitki ostrą papryka mieloną lub chili ...pozdrowionka :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zrób lila a następnym razem jak będziesz zamawiała u Skorcu koniecznie nabądź nitki, są niezastąpione :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks