Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 24 marca 2014

Babka z serków kremowych z lukrem

Jest znakomita do kawy, wilgotna i aromatyczna.
Przepis znalazłam u Doroty [ klik ] i serdecznie polecam.
Zobaczcie też jak Dorota radzi uniknąć zakalca [ klik ]

                 Składniki: ( keksówka 26 x 12 )
  • 240 g serka kremowego lekko słonego - ja użyłam Cremella Jogo ale może być także typu Philadelphia
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jaja 
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Rada aby nie było zakalca : wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową a mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Potem dodałam serek na dwa razy cały czas ucierając.
Jak masa była jednolita dodawałam po jednym jaju cały czas ucierając.
Teraz dodałam ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksowałam.
Na koniec dodałam mąkę z proszkiem i wymieszałam ale już nie mikserem tylko łopatką do połączenia składników.
Keksówkę wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto.
Piekłam babkę 60 minut w temperaturze 160 C lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przez 10 minut babka została w keksówce a potem wyjęłam ją i studziłam na kratce a na koniec polałam lukrem.
                             Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki gorącej wody
Składniki lukru wymieszałam grzbietem łyżki aż masa zrobiła się lśniąca.
Lukrem polałam zimną już babkę.
Smacznego.
Inspiracja Moje Wypieki.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki ale nie piaskowe bo za suche.Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy dzień jest Pochmurny, deszczowy , Brakuje Ci słońca Na niebie pamiętaj , Że ja zawsze i wszędzie Schowany mam uśmiech ❤ DLA CIEBIE ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pysznie wygląda :) Też już się do niej od jakiegoś czasu przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agatko to nie jest babka piaskowa i jest dość wilgotna, polecam.Milego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię piec różniaste babki i babeczki, więc z przyjemnością wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks