Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 15 marca 2014

Chleb wiejski francuski i "Wypiekanie na śniadanie"

Po raz kolejny grupa wielbicieli wypiekania spotkała się wirtualnie przy piekarniku i co?, piekliśmy chleb francuski.
Ja zrobiłam dwa bochenki, jeden z oliwkami a drugi z suszonymi pomidorami.
Wydarzenie " Wypiekanie na śniadanie"utworzyła Małgosia ze Smaki Alzacji a chleb piekliśmy według przepisu ze strony Bei.
Chleb jest puszysty i bardzo smakowity a mój dodatek oliwek i pomidorów jeszcze wzbogacił jego walory smakowe.
Zapraszam.

                      Składniki na zaczyn 270g:
  • 30 g zakwasu
  • 140 g mąki pszennej T 650
  • 10 g mąki żytniej T 720
  • 90 g wody
                       Składniki na ciasto chlebowe 1700 g:
  • 800 g mąki pszennej T 650
  • 50 g mąki żytniej T 720
  • 450 g wody
  • 1 łyżka soli
  • 270 g zaczynu jw.
  • 1/3 szklanki pokrojonych na połówki czarnych oliwek
  • 5-6 pomidorów suszonych osączonych z zalewy
Z tej ilości składników wychodzi ogromny, wiejski bochen. 
Aby otrzymać mniejszy można składniki podzielić na pół, pamiętając jednak, że do zakwaszenia zaczynu potrzebne jest zawsze nie mniej niż 2 łyżki zakwasu (20-25 g).
Składniki zaczynu wymieszałam, odstawiłam przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wymieszałam  mąkę z wodą do całkowitego połączenia składników. 

Odstawiłam w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.
Dodałam sól, jeszcze raz krótko zagniotłam i połączyłam z zaczynem. Zagniatałam przez kilka minut. 

Podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam pokrojone na połówki oliwki czarne, a do drugiej posiekane pomidory, osuszone na ręczniku papierowym.
Zagniatałam aż warzywa rozeszły się równomiernie po cieście.
Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. 
W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut ciasto  odgazowywałam każdy bochenek osobno aby uzyskać gładką i równą powierzchnię. 
W tym celu rozpłaszczyłam kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawinęłam na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka .
W ten sposób napinamy dolną część, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Uformowałam  dwa małe bochenki, posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię chleba,  i włożyłam je delikatnie (zlepieniem do góry) do koszyków do wyrastania. 

Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. 
W chłodzie (10°C) można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin.
Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty. 

Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleb wyjęłam, delikatnie odwróciłam wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kilkakrotnie chlebki nacięłam. 

Piekłam w lekko naparowanym piekarniku - czyli na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą - w temperaturze 240°C ok. 35-45 minut.
Studziłam chlebki na kratkach.
Smacznego.
Razem ze mną chleby wypiekali : Monika, Paweł, Justyna, Kinga, Iwona, Dobrawa,Iza, Małgosia, Paulina, Agata, Kaśka, Łucja, Wiosenka,

20 komentarzy:

  1. też właśnie robię podejście do chleba z suszonymi pomidorami:) dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mnie było miło.Spróbuj koniecznie z pomidorami, pycha.

      Usuń
  2. Piękne dwa bochenki! Także myślałam o dodaniu suszonych pomidorków ale niestety wszystkie zjadłam...to nic następnym razem. A jak smakuje z dodatkami? :) Dzięki za kolejne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkami jest bardziej wyrazisty smak i pyszny!
      Dziekuje Monia za wspólny czas.

      Usuń
  3. Podoba mi się Twoja wzbogacona wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bochny i super dodatki ! Pachnie Prowansją !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku, do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiały wspaniale smakować z dodatkami :) chętnie bym zjadła po kromeczce Twoich chlebków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny chlebek, następnym razem też muszę spróbować z pomidorami :)
    Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebuś :), dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks