Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 18 marca 2014

Pieczeń wieprzowa z sosem winnym i czerwonym ryżem

Zapraszam dziś na pyszne mięsko a do tego z pysznym czerwonym ryżem, bardzo zdrowym i pysznym sosem z czerwonego wina.
Zapraszam na pyszny obiad.
Ale się zapyszniło, mniam.

                  Składniki:
  • 1,2 kg schabu z kością
                  Marynata:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili drobno posiekanej
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Mięso odcięłam od kości, którą zostawiłam bo będzie potrzebna do pieczenia.
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią mięso.
Odstawiłam mięso na minimum 6 godzin aby przeszło smakami.
                   Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • ryż czerwony - miałam od Skworcu
Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam zamarynowany schab ze wszystkich stron na złoty kolor.
Potem w naczyniu do pieczenia - u mnie żaroodporne - ułożyłam kość tak aby zrobiło się "łoże"dla mięsa.
Ułożyłam mięso na kości - będzie dzięki temu bardziej soczyste i nie wysuszy się od spodu - i polałam tłuszczem z patelni.

Naczynie przykryłam i piekłam mięso ok. 70 minut w temperaturze 180 C.

Mięso w środku ma mieć temperaturę 75 C.

Po upieczeniu mięsa odlałam do rondelka sos powstały po wypieczeniu.
                     Na sos:
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka wody
Do odlanego sosu dodałam składniki jak wyżej i gotowałam aż sos lekko odparował.
Wtedy rozrobiłam mąkę w wodzie i  wlałam do sosu, zagotowałam.
Czerwony ryż gotuje się trochę inaczej niż biały.
O właściwościach czerwonego ryżu poczytajcie u Skworcu.
Zagotowałam wodę lekko osoloną i wsypałam doń ryż.
Gotowałam aż ryż był al'dente czyli jakieś 40 minut.
Podałam  ryż razem z pieczenią i sosem.
Smacznego .
Przepis własny.

10 komentarzy:

  1. Nie przepadam za schabem.
    Twój przepis jest jednak bardzo kuszący.
    Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab dobrze doprawiony jest bardzo pysznym mięskiem.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Szczególnie zaciekawił mnie ten czerwony ryż. A danie bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest inny w smaku niż normalny, lekko oleisty i orzechowy w smaku ale bardzo dobry i bardzo zdrowy.

      Usuń
  3. jejku.. smakowicie!

    może skusi Cię moja tarta pomarańczowa? zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks