Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Barszczyk chrzanowy

Kolejna potrawa na moim wielkanocnym stole.
Barszczyk jemy kilka razy do roku ale nigdy nie smakuje tak jak w Wielkanoc.
Czemu? kto to wie?
Jest delikatny a zarazem ostrawy, kremowy i pyszny.

               Składniki:
  • 2 litry wody z parzenia białej kiełbasy
  • 4 laski białej kiełbasy parzonej
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki  czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3 łyżki zakwasu żytniego czynnego
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • 150 g startego korzenia chrzanu
  • garść rzeżuchy
  • jaja przepiórcze do dekoracji
 Cebulę drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i podsmażyłam na złoty kolor.
Do garnka wlałam wodę z parzenia kiełbasy i włożyłam  do niej liście laurowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, zagotowałam. 
Na tej samej patelni usmażyłam kiełbaski nacięte na górze tak jak na grilla.
Jaja po ugotowaniu oddzieliłam żółtka od białek.
Żółtka wraz z małą ilości wody przetarłam przez sito i wlałam do garnka a białka pokroiłam w drobną kostkę i również włożyłam do barszczu.
3 łyżki zakwasu rozcieńczyłam w 3/4 szklanki ciepłej wody i wlałam do garnka ciągle mieszając aby nie porobiły się kluski.
Barszcz powinien być lekko kwaśny.
Włożyłam podsmażone kiełbaski do barszczu.
Na koniec wlałam śmietankę i starty chrzan i zagotowałam, wsypałam garść rzeżuchy.
Na talerzu udekorowałam świeżą rzeżuchą i połówkami jaj przepiórczych ugotowanych na twardo.
 Smacznego.
Przepis rodzinny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks