Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 kwietnia 2014

Chleb miodowy

Ten chlebek bardzo szybko się robi, nie sprawia żadnych kłopotów a po 3 godzinach możemy cieszyć się świeżym i pysznym pieczywem. 
Zapraszam serdecznie i polecam przepyszny chleb.
Zdjęcia archiwalne ale chleb wypiekany na bieżąco.

                Składniki:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej T 720 - miałam z "Chleb na Zdrowie"
  • 320 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli

Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam wodę, miód oraz 2 łyżki mąki i dobrze wymieszałam.
Miseczkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostała mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, oliwą i rozczynem.
Ciasto wyrabiałam 15 minut przy pomocy robota.
Uformowałam kulę i odstawiłam przykryte na 1-2 godziny aż ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyłożyłam ciasto na stół posypany mąką i uformowałam podłużny bochenek.
Bochenek umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam jeszcze na 30 minut pod przykryciem aby podrósł.
Nacięłam chleb nożem przed włożeniem do piekarnika i piekłam 40-50 minut w temperaturze 200 C.
Upieczony bochenek po uderzeniu w spód wydaje głuchy odgłos.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis z książki "Kuchnia polska-Domowe Wypieki"
Chleb dodaję do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"

8 komentarzy:

  1. Brzmi świetnie. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zarobiłam ciasto na chleb ale musiałam dodać trochę więcej wody ...zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czasami jest bo miód trochę bardziej gęsty albo ciut inna mąka, na pewno wyjdzie super. Pochwal się zdjęciem.

      Usuń
  3. chleb wyśmienity :) jutro będę piekła trzeci raz ,teraz upiekę z mąki 650 ,u nas nie ma 720 :( taka metropolia ,że szkoda słów ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci zasmakował.
      Pochwal sie lila i przyślij zdjęcie na maila, będzie mi bardzo miło.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks