Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe z jagodami i jabłkowym sosem

To ciasto powstało aby zmniejszyć zapasy owoców w zamrażarce.
I wiecie co? jest przepyszne tym bardziej że zrobiłam do niego sos jabłkowy, bardzo aromatyczny i wszystko razem współgra ze sobą znakomicie.
Zapraszam do próbowania.

                  Składniki: ( blaszka 23,5 x 23,5 )
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 małe jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 65 g masła
  • szczypta soli
              Dodatkowo:
  • 250 g jagód - mogą być mrożone
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu do posypania
                     Sos jabłkowy:
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 2 goździki
 Mleko podgrzałam do temperatury pokojowej i rozpuściłam w nim drożdże.
Mąkę, jaja, cukier, cukier waniliowy olej oraz stopione i wystudzone masło umieściłam w jednej misce i dokładnie wymieszałam. 
Dodałam mleko z drożdżami i zarobiłam ciasto tak aby było puszyste.
Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 30 minut aby ciasto podrosło.
Po tym czasie rozłożyłam na cieście równomiernie jagody i pozostawiłam do całkowitego wyrośnięcia.
Ciasto powinno sięgać brzegów blaszki.
Po wyrośnięciu posmarowałam ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypałam cukrem.
Piekłam ciasto 40 minut w temperaturze 190 C albo do suchego patyczka.
Jabłka pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam masło i roztopiłam w nim cukier i podsmażyłam na nim jabłka.
Potem włożyłam cynamon i goździki i przykryłam patelnię.
Dusiłam jakieś 10 minut aż jabłka zmiękły a sos odparował.
Podawałam drożdżowiec z sosem jabłkowym.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

9 komentarzy:

  1. Dziękuję za zaproszenie:)))mniam mniam:)))Pozdrawiam serdecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takiego drożdżowca, a przyznam się, że dawno już nie piekłam...pora nadrobić :) sos jabłkowy jest świetnym pomysłem na dodatek do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zauroczyło mnie to połączenie, zapisałam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks