piątek, 11 kwietnia 2014

Japońskie placki - okonomiyaki

Pyszne, chrupiące placuszki japońskie znakomite na obiad czy wczesną kolację.
Zachęcam do wypróbowania.
Japońskie placki - okonomiyaki.

            
                        Składniki:
  • 1/2 szklanki posiekanej drobno kapusty czerwonej
  • 1,5 szklanki posiekanej drobno kapusty białej
  • 1 szklanka posiekanych drobno porów
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • olej sojowy do smażenia
                       Sos jogurtowy:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Obie kapusty i pora drobniutko posiekałam i włożyłam do miski, wymieszałam.
Dodałam sól, pieprz, mąkę, wymieszałam.
Na koniec dodałam roztrzepane jaja i jeszcze raz wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej sojowy i smażyłam placuszki z każdej strony jakieś 4-5 minut na złoty kolor.
Placuszki po upieczeniu osączyłam na ręczniku papierowym.
Jogurt wlałam do miseczki, dodałam zioła oraz sól i pieprz, wymieszałam i sos gotowy.
Smacznego. 
Przepis kuchni japońskiej.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger