sobota, 5 kwietnia 2014

Muhammar czyli ryż na słodko z Bahrajnu

Formuła 1 nadal trwa i trwać będzie jeszcze długo a obecnie przebiega przez Bahrajn.
Do wspólnego gotowania zaprosiła nas Daria.
Nasze danie inspirowane jest Grand Prix Bahrajnu.
Zapraszam na : no i nie wiem jak napisać bo może to być deser ale równie dobrze może to być posiłek obiadowy.
Ryż jest aromatyczny, chrupiący i pożywny.
Oceńcie sami w jaki sposób go podacie.
Ryż na słodko.
Składniki:
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • szczypta szafranu - użyłam Kamis
  • 2 łyżki wody różanej
  • ziarna z 3 torebek kardamonu
  • 6 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 szklanki masła klarowanego lub 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • sól
Przygotowanie:
  • Ryż przepłukałam na sicie i dobrze osączyłam.
  • Do miseczki wlałam wodę różaną i włożyłam do niej goździki, cynamon, szafran i ziarnka kardamonu.
  • Zagotowałam 3 szklanki wody z solą i wsypałam doń ryż, gotowałam 8 minut i odcedziłam.
  • Ryż ma być podgotowany a nie nawet al'dente.
  • Wsypałam ryż do miski i dodałam cukier, wymieszałam aż cukier się rozpuścił.
  • Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim słodki ryż jakieś 3 minuty a potem wlałam wodę różaną z szafranem, przemieszałam i ryż przełożyłam do naczynia do zapiekania i szczelnie przykryłam.
  • Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekłam 30 minut.
  • Po upieczeniu chwilę niech ryż odpocznie i górą do dołu przeniosłam go na talerz.
  • Najlepiej smakuje ciepły.
Smacznego.


3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger