piątek, 11 kwietnia 2014

Sałatka z fasoli

Lubicie fasolę? jeśli nie to koniecznie polubcie bo to najzdrowszy pokarm jaki wydaje ziemia.
Uprawianych jest  około 400 gatunków fasoli a ja dziś Wam przedstawię sałatkę z 6 rodzai.
Fasola bogata jest w wapń, potas i fosfor.
W niektórych gatunkach występuje żelazo, fosfor, selen oraz cynk.
Jedzmy fasolę na zdrowie.
Fasola ma właściwości wzdymające i dlatego dodawajcie do potraw z fasolą majeranek, który zmniejsza te dolegliwości.


                        Składniki:
  •     1/2 szklanki fasoli czarne oczko
  •     1/2 szklanki fasoli czarnej
  •     1/2 szklanki fasoli mung - zielona
  •     1/2 szklanki fasoli drobnej białej
  •     1 szklanka dużej fasoli "Jaś"
  •     1/2 szklanki fasoli czerwonej
  •     1 słoik - 0,3 - papryki marynowanej
  •     4 duże ogórki kiszone
  •     3 łyżki majonezu
  •     1 płaska łyżka pasty sambol oelek - ostra pasta z papryczek chili
  •     sól
  •     2 dymki
  •     1 łyżka suszonego majeranku
  •     pieprz młotkowany Kamis

Możecie użyć do sałatki fasolę z puszki jeśli znajdziecie takie gatunki.
Ja namoczyłam dzień wcześniej fasolę każdą w innym garnuszku.
Rano ugotowałam i tutaj napiszę tylko że każda fasola gotuje się w innym czasie, musicie sprawdzać miękkość.
Fasolę odcedziłam i wsypałam do jednej miski, wystudziłam.
Potem dodałam posiekaną dymkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki kiszone.
Wszystko razem wymieszałam.
Majonez wymieszałam z pastą z chili - możecie użyć każdej ostrej pasty.
Dodałam do sałatki wraz z przyprawami czyli solą, pieprzem młotkowanym oraz majerankiem.
Wymieszałam ponownie i sałatka gotowa.

Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Ile różnej fasoli:))wygląda pięknie i myślę że smakuje wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger