Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 4 kwietnia 2014

Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną

Nie lubicie wątróbki? teraz polubicie na pewno.
Wątróbka w tym daniu jest delikatna i soczysta i smakuje wybornie.
Żeby jednak spróbować trzeba skosztować więc gotujemy. 
Zapraszam serdecznie.

             Składniki:
  • 600 g wątróbki wieprzowej
  • 1 duża cebula biała
  • 1 małe kwaskowe jabłko
  • mleko do moczenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • gałązka rozmarynu
  • mąka do panierowania wątróbki
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
Zaczęłam od kaszy czyli wsypałam ją do miski, wbiłam jajo i wymieszałam tak aby każde ziarenko pokryte było jajkiem. 
Pozostawiałam do wyschnięcia.
Potem na patelni rozgrzałam olej i smażyłam kaszę aż zaczęła "pachnieć".
Wtedy zalałam kaszę bulionem - uwaga pryska - i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
Przyrządzenie wątróbki zaczęłam dzień wcześniej : umyłam ją i obrałam z błon i zalałam mlekiem.
Mleko jeszcze raz wymieniłam a dzięki takiemu moczeniu wątróbka jest pachnąca i jędrna.
Na drugi dzień:
Pokroiłam cebule w pół plasterki a jabłko pokroiłam w kosteczkę.
Wątróbkę osączyłam z mleka i osuszyłam a potem obtoczyłam w mące.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim kawałki wątróbki po 3 minuty z każdej strony soląc wątróbkę już na patelni.
Zdjęłam wątróbkę z patelni a podsmażyłam teraz cebulę i jabłko.
Potem na patelnię ponownie włożyłam wątróbkę i wtedy dodałam śmietankę, rozmaryn, sos sojowy oraz pieprz i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.
Wątróbkę podałam z kaszą i surówką.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarzy:

  1. ja uwielbiam wątróbkę, więc się skuszę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozwolisz, że się poczęstuję? Tylko ja w domu jem wątróbkę, więc sama rozumiesz;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wątróbki zwłaszcza drobiowe.Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mi ślinka leci.Smacznego podwieczorka życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej z wątróbką to nie będzie podwieczorek ale dziękuję Władysławie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks