Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 3 maja 2014

Ciasto daktylowe z gruszkami

Ciasto daktylowe, pyszne i aromatyczne tylko nie jest specjalnie fotogeniczne.
Poprzez dodatek daktyli jest ciemne jak piernik ale za to pyszne a dodatek gruszek sprawia że jest bardzo wilgotne.
Zróbcie bo jest tego warte.

                  Składniki: ( tortownica kwadratowa )
  • 150 g wydrylowanych daktyli
  • 100 g zaparzonej herbaty
  • 3 jaja
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 gruszki
  • cukier puder do posypania
Daktyle wydrylowałam, pokroiłam drobno i zalałam zaparzoną herbatą.
Odstawiałam na 10 minut a następnie wszystko zmiksowałam na papkę.
Jaja utarłam z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Stopniowo dodawałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, ciągle miksując.
Potem wmieszałam w ciasto papkę daktylową i przestudzone a wcześniej rozpuszczone masło.
Gruszki obrałam ze skórki i starłam na tarce jarzynowej, odcisnęłam nadmiar soku i włożyłam do ciasta.
Wymieszałam ciasto dokładnie ale delikatnie.
Przełożyłam ciasto do formy - tortownica kwadratowa - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piekłam ciasto przez 50-60 minut w temperaturze 170 C lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Ewy Wachowicz.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks