Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 3 maja 2014

Rabarbar i truskawki pod orzechową kruszonką

Skoro sezon na rabarbar to trzeba go wykorzystać na maxa bo potem cały rok "suszy" rabarbarowej hi hi.
Dziś proponuje Wam połączenie rabarbaru i truskawek a orzechowa kruszonka zwieńczy wszystko.
Zachęceni? no to do piekarników. 

            Składniki: ( 2 porcje )
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 6-8 truskawek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
            Kruszonka:
  • 3 garście orzechów włoskich
  • 12 czubatych łyżeczek mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g masła

 Orzechy uprażyłam na suchej patelni, przełożyłam do blendera i zmiksowałam, dodałam do nich mąkę, proszek do pieczenia i masło.
Zmiksowałam i wstawiłam na 30 minut do lodówki.
Rabarbar obrałam i pokroiłam na kawałki ok. 2 centymetrowe.
Truskawki pokroiłam na ćwiartki.
Na patelnię wsypałam cukier i jak zaczął się topić dodałam masło klarowane a jak się rozpuściło włożyłam rabarbar i smażyłam aż lekko zmiękł.
Przełożyłam uprużony rabarbar do naczyniek do zapiekania a na nim ułożyłam kawałki truskawek.
Na truskawkach rozkruszyłam ciasto orzechowe.
Wstawiałam kokilki do piekarnika i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.
Podajemy jeszcze ciepłe. 

Smacznego.
Pomysł własny.

7 komentarzy:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks