Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 27 czerwca 2014

Bażant pieczony w przyprawach

Zapraszam dziś na pieczonego bażanta, bardzo aromatycznego i soczystego.
Bażanta zakupić obecnie można w Lidlu więc z tym nie będzie problemu, aby potem delektować się pysznym mięskiem.


                      Składniki:
  • 1 bażant o wadze 900 g
  • 1 pikantna zielona papryczka
  • łyżka kurkumy
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka kuminu
  • szczypta szafranu
  • łyżka czarnuszki
  • kawałek świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • laska cynamonu
                      Dodatkowo:
  • 100 g sypkiego ryżu brązowego - miałam od Skworcu
  • 250 g podgrzybków duszonych w maśle - miałam ze słoika z zapasów
  • sól
Bażanta umyłam i osuszyłam a następnie przekroiłam tak aby stał się płaski czyli takie nie do końca połówki.
Do moździerza wsypałam przyprawy, posiekaną papryczkę, pokrojony korzeń imbiru, ząbek czosnku, pokruszony cynamon, dodałam oliwę i ucierałam aż zrobiła się pasta.
Natarłam mięso bażanta tą aromatyczną pastą i włożyłam ptaka do lodówki na 30 minut.
Włożyłam potem bażanta do naczynia żaroodpornego piersiami do góry i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 60 minut.
Potem odłożyłam bażanta na deskę aby mięso odpoczęło 10 minut.
Ryż przepłukałam na sicie, zmierzyłam szklanką i dolałam 1,5 razy tyle wody.
Lekko posoliłam i zagotowałam. 
Potem gotowałam 10 minut a po tym czasie obłożyłam garnek kocem i odstawiłam na 30 minut aby ryż wchłonął całą wodę. 
Po 30 minutach gdy ryż był gotowy dodałam do niego duszone w maśle podgrzybki i wymieszałam.
Podałam mięso bażanta z ryżem brązowym i duszonymi podgrzybkami.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

  1. Bażanta jeszcze nie jadłam, Twój wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być niezłe a bażanta ćwiartujeż czy podajesz w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem, bażant wcześniej jest rozpłaszczony do pieczenia czyli co? mam go włożyć na talerz takiego płaskiego w całości? oczywiście że porcjuję. Kto pyta?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks