Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Gołąbki z botwinką i kaszą jęczmienną

No to zakochałam się w tych gołąbkach bez pamięci i gdyby nie fakt że kupiłam tak paskudną główkę z powrastanymi liśćmi to byłoby jeszcze piękniej.
Kapusta wydawała się idealna jak ją kupowałam a przy oddzielaniu liści wyszło szydło z worka ha ha.
Ale jakoś pokonałam tą upartą głowę i gołąbki wyszły znakomite.
Robiłam już gołąbki w liściach botwinki [ klik ] a teraz czas na gołąbki z botwinką w farszu.
Zapraszam serdecznie.


                 Składniki:
  • 1 duża główka kapusty białej
  • 1 szklanka bulionu  wieprzowego
                 Farsz:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej przed gotowaniem
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka ognista Kamis
                   Sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki uduszonej botwinki do farszu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 gałązek kolendry
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

 Z kapusty wycięłam głąb i sparzyłam ją w garnku kilka minut oddzielając liście po kolei.
Jak to u mnie z kapustą było już wiecie ale myślę że Wasze kapusty będą mniej oporne.
Kaszę ugotowałam na sypko czyli do 3/4 szklanki przepłukanej na sicie kaszy dodałam 1,5 szklanki wody i gotowałam jakieś 15 minut.
Po ugotowaniu kasze odstawiłam do wystudzenia.
Cebulkę wraz ze szczypiorem posiekałam, posiekałam także botwinkę i podsmażyłam je na rozgrzanym maśle, potem przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam jakieś 8 minut.
Z tej porcji odłożyłam 3 łyżki do sosu.
Do miski włożyłam mięso mielone wołowe, ugotowaną kaszę oraz podduszoną botwinkę.
Dodałam także sól, pieprz i mieszankę ognistą i wyrobiłam farsz na jednolitą masę.
 Na liściu kapusty układałam porcje farszu i zawijałam najpierw boki a potem rolowałam liścia.
I tak do wyczerpania farszu i liści.
Na dno garnka włożyłam liść kapusty i ściśle jeden obok drugiego układałam gołąbki łączeniem do dołu.
Gołąbki podlałam bulionem wieprzowym, przykryłam drugim liściem kapusty i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Odłożoną uduszoną botwinkę ( 3 łyżki ) włożyłam do jogurtu, wcisnęłam czosnek oraz posiekane liście kolendry i zmiksowałam na gładki sos.
Doprawiłam solą morską i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze takich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, skusiłabym się na jednego lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś na obiad. Gołąbki jak i sos są GENIALNE!!! Na pewno będą gościły często na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały. Może zdjęcie przyślesz na maila?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks