Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 22 czerwca 2014

Krakersy z bazylią i tymiankiem

Tym razem przepis na wydarzenie "Wypiekanie na śniadanie" wybrałam ja a dziewczyny zaakceptowały pomysł.
Jest to przepis Anny Marii na krakersy z bazylią i tymiankiem.
Krakersy wyszły znakomite, lepsze niż te ze sklepu.
Zapach ziół mieszał się z pieczonym ciastem w całym domu.
Są chrupiące i delikatne zarazem, idealne na śniadanie, jako przegryzka do kawy czy herbaty.
Zachęcam do spróbowania tych znakomitych krakersów.


                        Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki schłodzonego masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 białko do posmarowania
  • sól morska do posypania

               Na krakersy bazyliowe:
  • 1/4 szklanki siekanych liści bazylii
  • ok. 30 całych liści bazylii do obłożenia

            Na krakersy tymiankowe:

  • 3 łyżki siekanych świeżych listków tymianku
  • dodatkowo kilka gałązek do ozdobienia z wierzchu 
Do miski wsypałam mąkę, dodałam cukier, schłodzone masło oraz śmietankę i szybko zarobiłam jednolite ciasto.
Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej wrobiłam posiekane liście bazylii a do drugiej listki tymianku.
Ciasta owinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto najpierw bazyliowe cieniutko rozwałkowałam na blacie wysypanym mąką.
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam nań rozwałkowane ciasto.
Posmarowałam je roztrzepanym białkiem i posypałam solą morską.
 Poprzekrawałam ciasto na niewielkie romby - wystarczy lekko naciąć - i poukładałam na krakersach listki bazylii lekko je dociskając.
 Piekłam krakersy w 190 C przez 15-20 minut aby ładnie się zrumieniły.
Podobnie postąpiłam z krakersami tymiankowymi.

 Smacznego.
Przepis Martha Stewart
Razem ze mną krakersy wypiekali: 
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Małgosia z bloga Smaki Alzacji 
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni

17 komentarzy:

  1. Smakowicie i apetycznie wygląda.Pychotka.Miłego wieczorku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wyglądają :-) zapach czuję aż tutaj :-) muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie ;-) śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam na nie ochotę i postaram się upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wyglądają i zapewne fantastycznie smakują:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za świetny pomysł i wspólne wypiekanie :) Są genialne i taaakie wciągające!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się ze pomysł przypadł Ci do smaku.Do następnego.

      Usuń
  8. ale fajne! czy masło było rozpuszczone i schłodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło ma być zimne, twarde z lodówki, nie rozpuszczane.

      Usuń
  9. dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks