Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 26 czerwca 2014

Mini torcik capuccino z syropem z buraków cukrowych

Na deser polecam pyszny torcik capuccino.
Jest wilgotny i pyszny, wiśnie z nalewki dodają mu pikanterii.
Zapraszam na pyszne ciasto.

                 Składniki: ( tortownica 20 cm )
        Ciasto:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kawy capuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
        Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie śmietanfiksu
  • 2 łyżki syropu z buraków cukrowych + do nasączenia kilka łyżek - miałam od Skworcu
  • wiśnie z nalewki

Do jaj dodałam ciepłą wodę i ubiłam je na puch.
Potem dodałam do jaj cukier i dalej ubijałam.
Obie mąki, proszek do pieczenia i kawę capuccino wymieszałam i po łyżce dodawałam do masy jajecznej ciągle ucierając.
Masło rozpuściłam i po przestudzeniu na koniec dodałam je cienką stużką do masy. 
Przelałam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 C przez 35 minut.
Po upieczeniu wystudziłam w tortownicy a potem zdjęłam obręcz i przekroiłam ciasto na dwa krążki.
Śmietankę ubiłam razem ze śmieanfiksem na twardą pianę, na koniec dodałam 2 łyżki syropu z buraków cukrowych i wymieszałam.
Pierwszy krążek nasączyłam kilkoma łyżkami syropu z buraków, położyłam połowę masy śmietankowej, przykryłam drugim krążkiem, posmarowałam resztą masy śmietankowej.
Na wierzchu polałam strużkami syropu i udekorowałam wiśniami z nalewki.
Schłodziłam torcik w lodówce.

 Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks