Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 17 czerwca 2014

Pierożki gyoza z nadzieniem z suszonych owoców

Uwielbiam kompot z suszonych owoców o każdej porze roku ale zawsze zostają owoce i niekoniecznie mamy na nie ochotę. 
Oto jak w prosty sposób wykorzystać je i stworzyć przepyszne danie.
Pierożki gyoza to japońskie pierogi smażone w głębokim tłuszczu.
Całość wyszła rewelacyjnie.

                 Składniki:
       Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ryżowej
  • wrzątek
  • olej ryżowy do smażenia
       Nadzienie:
  • 2 szklanki ugotowanych posiekanych owoców z mieszanki suszonej na kompot
  • 1 łyżka miodu nektarowo - spadziowego
  • przyprawa do dań słodkich Kamis
       Sos:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu karmelowego

 Obie mąki wysypałam do miski i zalewałam wrzącą wodą, mieszając najpierw widelcem aby się nie poparzyć a potem zagniatałam rękoma.
Wrzątku należy wlać tyle aby powstało jednolite ciasto, nie da się tego określić w mililitrach bo raz będzie to więcej raz mniej, zależy od mąki.
Ciasto wyrabiałam wyciągając je aż stało się bardzo elastyczne.
Ugotowane owoce posiekałam i wymieszałam z miodem i przyprawą do dań słodkich.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek i garnuszkiem wykrawałam kółka.
Na każdym układałam porcje farszu i zlepiałam tworząc charakterystyczny grzbiet na górze pierożka, potem je lekko docisnęłam aby tak aby zrobiła się podstawka a zlepienie było na górze.
 Pierogi smażyłam na rozgrzanym oleju ryżowym do momentu aż pierożki stały się złote i chrupiące.
 Osączałam pierogi na ręczniku papierowym.
Jogurt wymieszałam z syropem karmelowym i podałam razem z pierogami.
Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajne pierożki :)
    Czy ciasto bardzo opiło się tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie, maka ryżowa im na to nie pozwoliła.

      Usuń
  2. wyglądają rewelacyjnie aż się sama ręka po nie wyciąga:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks