środa, 11 czerwca 2014

Sałatka z grillowanych bakłażana i cukinii z orzechami włoskimi

Przypominam na samym początku że jeszcze do północy czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe.
Myślę że warto wziąć udział i wygrać książkę.
Nawet nie przypuszczałam zabierając się za tę  sałatkę że takie dobre jedzonko powstanie.
Zapraszam Was serdecznie na pyszną sałatę.

              Składniki:
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukinii
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 garście mixu sałat
             Sos:
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szalotka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

 Szalotkę drobno posiekałam i wymieszałam z octem, oliwą, musztardą, solą i pieprzem.
Patelnię do grillowania posmarowałam masłem klarowanym i grillowałam na nim pokrojone w plastry cukinię i bakłażana.
Jak zgrillowały się z jednej strony przekręciłam na drugą, posypałam solą i dalej podpiekałam.
Na koniec na patelnię wrzuciłam orzechy aby również się podpiekły.
Na talerzu ułożyłam sałatę i na nią wyłożyłam grillowane warzywa.
Polałam wszystko sosem i posypałam orzechami.

Smacznego.
Przepis Robert Makłowicz.

2 komentarze

  1. Bardzo dobry pomysł:)))chętnie wykorzystam,właśnie spodziewam się gości:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger