Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 7 czerwca 2014

Sałatka ze świeżej kapusty po kanadyjsku

Podążając dalej za Formułą 1 docieramy razem z wydarzeniem jakie utworzyła Daria na Grand Prix Kanady.
Tym razem proponuje sałatkę z białej kapusty.
Jako że kapusta o tej porze roku jest najlepsza sałatka wyszła przepyszna i zjadłam całą michę bo nie mogłam się oprzeć.
Mawiają że kuchnia kanadyjska jest tłusta i niesmaczna a ta sałatka jest zaprzeczeniem tej tezy.
Zdrowo i pysznie po kanadyjsku.

                  Składniki:
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jabłka o czerwonej skórce
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Kapustę drobno poszatkowałam.
Jabłka po umyciu i osuszeniu starłam na tarce jarzynowej wraz ze skórką.
Cebulę drobno poszatkowałam.
Wszystkie składniki włożyłam do miski i dobrze wymieszałam.
Śmietanę wlałam do garnuszka, wsypałam cukier, sól i pieprz oraz wlałam sok z cytryny. 
Wymieszałam i polałam sałatkę, po czym jeszcze raz dobrze wymieszałam.
Sałatka musi być dobrze schłodzona przed podaniem.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis:) też muszę kupić świeżą kapustę i wykorzystam przepis, nie jadłam takiej wersji jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks