Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 12 czerwca 2014

Sajgonki z owocami

Zapraszam dziś na wspaniały deser na wiosenne upały.
Do deseru użyłam owocu który pierwszy raz widziałam na oczy i zakupiłam szybciutko.
Owoc ten to miszpelnik - kupiłam go w markecie.
Miszpelnik japoński zwany także niśplik japoński smakiem przypomina dojrzałe jabłko i rośnie w Chinach.
Doskonały do deserów i ciast.
Owoc ma wysokie walory dietetyczne dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu oraz wysokiej zawartości witaminy A, błonnika, witaminy B6, potasu i magnezu.  
Jeśli tylko znajdziecie ten owoc koniecznie popróbujcie, mnie bardzo smakował. 
A do sajgonek możecie użyć owoców jakie lubicie.
Deser jest pyszny, lekki i szybko znika.


               Składniki:
  • papier ryżowy
               Konfitura z rabarbaru:
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
               Sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
                  Dodatkowo:
  • truskawki
  • arbuz żółty
  • miszpelnik  owoce
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca


Najpierw zabrałam się za konfiturę z rabarbaru.
Łodygę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzałam masło a w nim stopiłam cukier trzcinowy.
Włożyłam wtedy na patelnię kawałki rabarbaru i pod przykryciem rozpróżyłam rabarbar.
Smażyłam aż zgęstniał.
Truskawki zmiksowałam z cukrem pudrem na gładki sos.
Miszpelnik pokroiłam na kostkę, truskawki w cząstki a arbuza w paseczki.
Papier ryżowy układałam na desce do krojenia i smarowałam ciepłą wodą, chwilę odczekałam aż zmiękł i posmarowałam go wówczas konfiturą z rabarbaru.
Na konfiturę układałam na środku kawałki owoców po czym zawijałam brzegi do środka i zwijałam w rulon.
Sajgonki układałam na talerzu, polałam sosem truskawkowym i posypałam posiekanymi orzechami nerkowca.

Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks