Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 1 czerwca 2014

Sernik z ryżem i polewą z rabarbaru

Sernik z ryżu czyli dietetycznie co nie oznacza że niesmacznie.
Sernik ma wyraźną strukturę i bardzo delikatny miąższ a polewa z rabarbaru, kwaskowata i delikatna zarazem podnosi walory smakowe sernika.
Zachęcam gorąco bo sernik jest wart spróbowania.


                 Składniki: ( tortownica 22 cm )
             Spód:
  • 1 szklanka drobno pokruszonych wafli
  • szczypta cynamonu
  • 50 g rozpuszczonego masła
              Masa serowa:
  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jaja 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego

Herbatniki pokruszyłam prawie na pył w blenderze, dodałam cynamon i roztopione masło i dobrze wymieszałam.
Dno i boki tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam masę waflową na spód, dobrze ugniotłam i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Ser zmiksowałam razem z cukrem i cynamonem.
Do masy dodałam po 1 jajku i miksowałam na niskich obrotach.
Na koniec dodałam ugotowany ryż i dobrze wymieszałam. 
Masę serowo-ryżową wylałam na spód z wafli i piekłam sernik przez 1,5 godziny w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu pozostawiałam sernik w stygnącym piekarniku.
Sernik czasami piecze się dłużej a czasami krócej i dlatego próba patyczka jest tu wskazana.
Jeśli patyczek wetknięty w środek sernika jest suchy wtedy ciasto jest upieczone.

            Polewa:
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  •  1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka poppingu z amarantusa
Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki wielkości 2 centymetrowe.
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier i jak się rozpuścił włożyłam kawałki rabarbaru.
Dusiłam pod przykryciem do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadł.
Wtedy na gorący jeszcze wsypałam żelatynę i chwilę mieszałam aby się rozpuściła.
Pozostawiałam do wystygnięcia.
Chłodny rabarbar wyłożyłam na chłodny sernik, posypałam poppingiem z amarantusa i wstawiałam na noc do lodówki.
Smacznego.
Inspiracja od Malwiny.

7 komentarzy:

  1. ale fajny wysoki ten twój sernik :) u mnie dziś blok czekoladowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tortownicy, jak weźmiesz mniejsza to będzie wyższy i na odwrót.Spróbuj koniecznie.

      Usuń
  2. takiego sernika jeszcze nie jadłam:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc do dzieła Justyno, na pewno Ci posmakuje.

      Usuń
  3. woowww jaki genialny pomysł z tym ryżem:) jestem bardzo ciekawa tego smaku, bo nigdy czegoś podobnego nie próbowałam:) chcę kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawałeczek do Ciebie jedzie a tymczasem zrób sama bo jest tego wart.

      Usuń
  4. chyba się skuszę i zrobię,nie jadłam jeszcze ciasta z ryżem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks