środa, 11 czerwca 2014

Tarta z oliwkami w sosie serowym

Zapraszam dziś na pyszną tartę, szybka do zrobienia by cieszyć się znakomitym daniem obiadowym czy kolacyjnym.
Zapraszam serdecznie.

                     Składniki:
            Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka estragonu
Z podanych składników dość szybko zagniotłam ciasto aby masło za bardzo się nie ogrzało.
Z ciasta uformowałam kulę, zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na wielkość blaszki - u mnie kwadratowa forma - wysmarowanej masłem formując brzegi.
Ciasto ponakłuwałm widelcem, przykryłam papierem do pieczenia, obciążyłam fasolą i piekłam 20 minut w 200 C.
Wyjęłam z piekarnika, zdjęłam fasolę.
              Sos:
  • 200 ml mleka
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g sera salami
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 1 jajo
             Nadzienie:
  • 150 g salami wieprzowego z orzechami włoskimi
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka ostropestu
Do garnka wlałam mleko i dodałam do niego starty ser salami i pokruszony ser z niebieską pleśnią.
Podgrzewałam sos aż sery się rozpuściły, doprawiłam pieprzem i solą oraz suszonym oregano.
Sos wylałam na podpieczony spód a na wierzchu poukładałam pokrojone w plastry salami, pokrojone w plastry oliwki oraz posypałam ostropestem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 35 minut.
Smacznego.
Przepis własny.

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger