Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Botwina z kaszą jaglaną

Pyszna zupa dla każdego, polecam serdecznie teraz gdy buraczki jeszcze młode a liście pyszne niespalone słońcem.
Zupa dzięki kaszy jaglanej nabiera zdrowia i aromatu.
Polecam gorąco.

             Składniki:
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
Botwinę umyłam i pokroiłam.
Marchew obrałam i pokroiłam w plastry razem z porem i selerem naciowym.
Pietruszkę i selera po obraniu pokroiłam w paseczki.
Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam.
Kaszę jaglana sparzyłam wrzątkiem i odcedziłam po czym wsypałam do zupy cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki, czasami kasza jaglana takie niespodzianki robi.
Gotowałam zupę około 15 minut aż kasza i warzywa zmiękły.
Potem doprawiałam do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny aby zupa miała piękny kolor.
 Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze:

  1. mam teraz ochotę na taką zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne, lubię zwłaszcza na zimno, chociaż na ciepło też wchodzi ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks