Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 lipca 2014

Ciasto pietruszkowe

Pomysł aby upiec to ciasto czekał w kolejce już tak ze dwa a nawet trzy lata.
I gdyby nie to że Bożena utworzyła wydarzenie "Ciasta z warzywami" pewnie jeszcze by poczekało na swoją kolej.
Teraz jak upiekłam i spróbowałam to myślę dlaczego tak długo zwlekałam.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, czekoladowe z chrupiącymi orzechami.
Musicie jednak spróbować bo o smaku mogę tylko opowiadać jednak nie poślę go Wam netem.
Zapraszam na pyszne ciasto.


                  Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 150 g białej czekolady
  • 5 jajek
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki rumu
  • 275 ml oleju sojowego
  • 225 g utartego korzenia pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki kardamonu mielonego
  • 225 g mąki pszennej T 500
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
                  Polewa:
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
  • 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy

Korzeń pietruszki starłam na tarce o małych otworach.
Jaja ubiłam z rumem  na puszystą masę a potem po trochu dodawałam cukier ciągle ubijając.
Powstał piękny jajeczny puch.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i lekko przestudziłam.
Do masy jajecznej dodałam olej i rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając. 
Teraz do masy wsypywałam po trochu mieszankę mąki, proszku do pieczenia, sody i kardamonu.
Na koniec dodałam starta pietruszkę i posiekane orzechy.
Jeszcze raz dobrze wymieszałam i wylałam ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Piekłam ciasto w 180 C przez 60 minut na koniec sprawdzając patyczkiem który po wyjęciu z ciasta ma być suchy.
Ciasto wystudziłam i wyjęłam z tortownicy.
Serek wymieszałam z melasą i wodą z kwiatów pomarańczy i posmarowałam wierzch ciasta.
Udekorowałam orzechami włoskimi.
Włożyłam ciasto na 2 godziny do lodówki.

Smacznego.
Przepis od [ klik ]
Razem ze mną ciasta z warzywami wypiekali:
Agnieszka - Ciasto z dżemem z cukinii
Bożena - Ciasto drożdżowe z dodatkiem ziemniaków

8 komentarzy:

  1. O rany...ale Dorotko zaszalałaś...nawet do głowy mi nie przyszło , żeby zrobić ciasto z pietruszką,,,muszę kiedy wyprobować..Dzięki..i zapraszam ponownie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że udało mi się zaskoczyć Ciebie, zwłaszcza Ciebie bo szalejesz z różnymi przepisami i są one bardzo smakowite.
      Upiecz koniecznie.

      Usuń
  2. Ja piekłam wczoraj ciasto z cukinią, o cieście z dodatkiem pietruszki pierwszy raz słysze-brzmi ciekawie...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ciekawie smakuje, jest wilgotne i aromatyczne co nie oznacza że pachnie pietruszką , nie nie, trochę jak marchewkowiec a trochę jak ciasto z cukinii.

      Usuń
  3. Świetne musi być ciasto z pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks