piątek, 1 sierpnia 2014

Forszmak

Forszmak czyli danie regionalne kuchni lubelskiej.
Produkt jest wpisany na listę potraw tradycyjnych.
Do forszmaku używa się wiele pozornie nie pasujących do siebie składników, ale rezultat jest wyśmienity.
Forszmak, niegdyś bardzo modne danie, dziś sprawia wrażenie zapomnianego.
Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba.
Kuchnia regionalna - Forszmak.




Składniki:
  • 600 g mięsa od szynki
  • 200 g cienkiej kiełbasy myśliwskiej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 700 ml bulionu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. łyżki przyprawy do mięs Shoarma Gyros
  • 2 łyżki oleju sojowego

Przygotowanie:
  • Mięso pokroiłam w paski i posypałam przyprawą do gyrosa.
  • Odstawiłam mięso na ok. 2 godziny.
  • Kiełbasę pokroiłam w paski i podsmażyłam na oleju.
  • Mięso podsmażyłam na oleju, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem.
  • Potem do garnka włożyłam podsmażoną cebulę oraz kiełbasę.
  • Dodałam także obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.
  • W garnku wylądowały również wszystkie przyprawy.
  • Gotowałam wszystko do miękkości czyli jakąś godzinę i wtedy dodałam do garnka pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podawałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej lubelskiej, kuchni kresowej.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger