niedziela, 20 lipca 2014

Galette ze śliwkami, czerwoną porzeczką i werbeną cytrynową

Galette to takie proste ciasto bo tak : robimy ciasto kruche - w oryginale francuskie - układamy na blaszce, potem na nim owoce i zaginamy brzegi do środka.
Pyszne i zdrowe ciasto na letnie upały w sam raz.
Ciasto upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Bożena "Ciasto kruche z owocami"
Zapraszam do pieczenia bo zrobicie je bardzo szybciutko.


                Składniki:
  • 210 g mąki orkiszowej jasnej
  • 70 g masła
  • 60 ml mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • ok. 300 g śliwek
  • garść porzeczki czerwonej
  • 2-3 łyżki listków werbeny cytrynowej
  • 2 łyżki miodu - miałam wielokwiatowy tegoroczny
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania


Śliwki umyłam i pozbawiłam pestek, a porzeczki obrałam i umyłam.
Z mąki, zimnego masła, zimnego mleka, żółtek, soli i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, które zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Jak ciasto się schłodziło rozwałkowałam na okrąg gdzieś 20 centymetrów średnicy i włożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ale można również położyć ciasto na blaszce bez tortownicy.
Na środku rozłożyłam owoce : śliwki i porzeczki, polałam je miodem, posypałam posiekanymi listkami werbeny cytrynowej i zagięłam brzeg ciasta do środka.
Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł tutaj [ klik ]
Przepis kuchni francuskiej.
Razem ze mną kruche ciasto z owocami wypiekali:
Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym

2 komentarze

  1. Pyszne ciacho..musze kiedy takie zrobić...dzięki za kolejne miłe spotkanie w kuchni..

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger