czwartek, 24 lipca 2014

Kalafior smażony w pomidorach i migdałach

Czy kalafior zawsze musi być gotowany? oczywiście że nie.
Ten podsmażony i duszony w pomidorach jest chrupiący i przepyszny a nie traci swoich witamin bo nie wylewamy ich z wodą od gotowania.
Może ten mój sposób przygotowania kalafiora i Wam przypadnie do gustu?

   
              Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 1 puszka pomidorów w całości bez skórki
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 gałązki oregano
  • 2-3 łyżki posiekanego oregano
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Kalafiora podzieliłam na różyczki.
W dużym rondlu rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam na nim kalafiora tak aby gdzieniegdzie nawet się lekko przypalił.
Wtedy do garnka wlałam pomidory wraz z zalewą i włożyłam do garnka gałązki oregano - później je wyjęłam.
Dusiłam pod przykryciem aż kalafior był pyszny i chrupiący, pomidory już się wtedy rozpadną tworząc pyszny sos.
W czasie jak kalafior się dusił uprażyłam na suchej patelni płatki migdałowe.
Podałam kalafiora posypanego uprażonymi płatkami i posypanego listkami oregano.
Smacznego.
Przepis własny. 
Polubcie MMCz na Fb [ klik ]

2 komentarze

  1. Smakowicie wygląda pysznie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. no proszę, zawsze się czegoś nowego nauczę:) nigdy takiego kalafiora nie jedłam, aaa bardzoo żałuję;) smakowity!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger