środa, 30 lipca 2014

Krem cukiniowy z curry

Jeśli tylko zobaczycie gdzieś na straganie lub markecie takie kuliste hiszpańskie cukinie to nie wahajcie się ani sekundy.
Są trochę bardziej słodkie niż te długie i mogą znakomicie służyć jako miseczki i to z pokrywką.
Zupa jest bardzo prosta i bardzo smaczna.
Zapraszam gorąco.
Zupa krem z cukinii.

Składniki:
  • 2 kuliste cukinie hiszpańskie ok. 700 g
  • 1 mała cukinia długa
  • 1 cebula biała
  • olej sojowy
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietany
  • groszek ptysiowy

  • Cebulę drobno posiekałam i smażyłam na rozgrzanym oleju sojowym.
  • Cukinie długą pokroiłam w plastry a z kulistych wydrążyłam miąższ i posiekałam go.
  • Na patelnię do cebuli włożyłam cukinie i smażyłam kilka minut a potem dodałam bulion i curry.
  • Zupę gotowałam jakieś 25 minut po czym zmiksowałam na krem.
  • Dodałam teraz do zupy śmietanę i przyprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Gorącą zupę przelałam do miseczek z cukinii i posypałam groszkiem ptysiowym.
  • Miseczki z cukinii potem nadziałam farszem i zapiekłam.

Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger