Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 19 lipca 2014

Odwrócony placek z patelni

Podążając wraz z Darią śladami Formuły 1 dotarliśmy tym razem do Niemiec.
Ja dziś dla Was przygotowałam pyszne ciasto z patelni które może być zarówno deserem, śniadaniem ale i daniem obiadowym.
Zachęcam bo owoce można dodać jakie dusza zapragnie i delektować się pysznym daniem.

   
            Składniki:
  • 500 g śliwki renklody ciemnej
  • 4 łyżki wina czerwonego np. Kadarka
  • 2,5 łyżki miodu słonecznikowego
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej T 550
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3,5 łyżki oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania
Owoce umyłam i poprzekrawałam na połówki wyjmując pestki.
Na patelni rozgrzałam miód wraz z winem i włożyłam połówki śliwek.
Gdy śliwki się smażyły ja zajęłam się masą jajeczną.
Oddzieliłam żółtka od białek i ubiłam białka na sztywną pianę dodając na koniec cukier puder.
Potem cały czas ubijając dodawałam po 1 żółtku a na koniec już łopatką wmieszałam delikatnie do jajek mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Śliwki na patelni nie mogą się rozpaść tylko lekko poddusić.
Poprzekręcałam je tak aby skórka była na górze i zalałam masą jajeczną. 
Przykryłam patelnię, zmniejszyłam ogień i piekłam placek ok. 15 minut pod przykryciem.
Po upieczeniu sprawdziłam patyczkiem tak jak ciasto wyjęte z piekarnika.
Potem zostawiłam jeszcze placek na kilka minut na patelni a następnie przykryłam patelnię dużym talerzem i odwracając wyłożyłam ciasto  na talerz.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni niemieckiej. 

3 komentarze:

  1. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak puszysty omlet z owocami, bardzo apetyczne ciasto :) Dziękuję, że i tym razem dołączyłaś do wspólnego gotowania z Formułą :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks