Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 2 lipca 2014

Łosoś z grilla na szpinaku i mash ziemniaczanym

Inspiracją do przyrządzenia łososia na szpinaku z mash ziemniaczanym było podobne danie z brytyjskiego pubu w Londynie.
Przygotowała je osoba na stronie Kwestia Smaku .
Ja danie przygotowałam na Grand Prix Wielkiej Brytanii  jadąc dalej z Formułą 1 i Darią.
Łosoś tak przygotowany jest aromatyczny i soczysty a ziemniaki tak kremowe że zastępują sos. 
Serdecznie polecam.

                 Składniki:
  • filet z łososia ok. 300 g
  • sól morska
  • pieprz młotkowany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                  Mash z ziemniaków:
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • sól 
  • biały pieprz
                 Szpinak:
  • 150 g szpinaku baby
  • 3 łyżki oliwy z oliwy
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 1 ząbek czosnku

Najpierw zajęłam się ziemniakami czyli obrałam je ze skórki i ugotowałam w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu utłukłam ziemniaki przy pomocy praski z masłem i śmietanką doprawiając solą i białym pieprzem.
Łososia umyłam i osuszyłam a potem natarłam go solą i pieprzem a także oliwą.
Listki szpinaku umyłam, poodrywałam im ogonki i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam na niej listki szpinaku do momentu aż zwiędły, posoliłam wcisnęłam ząbek czosnku i doprawiłam pieprzem.
 Na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej nie używając już tłuszczu grillowałam filet z łososia po 3 minuty z każdej strony.
Łosoś wtedy jest soczysty i delikatny.
Podawałam łososia na mash ziemniaczanym i liściach szpinaku.
Smacznego.
Przepis kuchni angielskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks