poniedziałek, 14 lipca 2014

Racuchy drożdżowe z malinami

Dziś zapraszam na pyszne racuchy drożdżowe z malinami.
Racuchy takie piekła moja babcia i zawsze czekaliśmy w kolejce nie czekając aż wystygną.
Trochę wspomnień w pysznym śniadaniu. 
Zapraszam serdecznie.

                      Składniki: 
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 500 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej T 550
  • 25o g malin
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Do miski wbiłam jaja, dodałam drożdże, wsypałam 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i dobrze wymieszałam.
Dodałam teraz do miski 1/2 szklanki mleka letniego, ponownie wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
Mąkę przesiałam z solą do miski a jak zaczyn wyrósł dodałam go do mąki wraz z resztą mleka. 
Wyrobiłam na gładkie i jednolite ciasto które ma być dość gęste - konsystencja gęstej śmietany.
Im ciasto będzie gęstsze tym racuchy ładniej wyrosną.
Odstawiłam ciasto na 20 minut aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto łyżką nakładałam na średnio rozgrzany tłuszcz i jak smażyły się po jednej stronie powciskałam z góry w ciasto maliny.
Potem przewróciłam placki stroną z malinami na patelnię i smażyłam aż się zrumieniły.
Osączyłam je potem na ręczniku papierowym a na koniec posypałam cukrem pudrem i udekorowałam świeżymi malinami.
Smacznego.
Przepis babci Ani.

3 komentarze

  1. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. robię często z jabłkami , ale czas i na maliny - super

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger