Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 9 lipca 2014

Zupa dyniowo-pomidorowa z pomidorowymi grzankami

Pomidorów o tej porze roku mnóstwo w różnych gatunkach i kolorach.
Dynię piżmową zakupicie np. w Tesco i pyszna zupa trafi na Wasze talerze.
Do zupy zrobiłam grzanki z chleba pomidorowego, przepis tutaj [ klik ]
Polecam gorąco.
                Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy omega 3
  • 1/2 dużej białej cebuli
  • 1 dynia piżmowa ok. 1 kg po upieczeniu 800 g puree
  • 4 łyżki białego wina
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • chleb pomidorowy na grzanki
Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki.
Naczynie żaroodporne  polałam oliwą i ułożyłam na niej kawałki dyni.
Piekłam dynię w 190 C przez 45 minut.
Po wystudzeniu zrobiłam z dyni puree rozgniatając kawałki widelcem.
2 łyżki oliwy rozgrzałam na patelni i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę i czosnek.
Do garnka wlałam sok pomidorowy, dodałam podsmażoną cebulę z czosnkiem, puree z dyni i zagotowałam.
Gotowałam jakieś 15 minut aby smaki się wymieszały ze sobą po czym zmiksowałam zupę na krem.
Teraz dodałam wino wymieszane ze śmietanką i powoli wlewałam do zupy ciągle mieszając.
Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Z chleba pomidorowego zrobiłam grzanki podsmażając go na suchej patelni.
Na każdym talerzu umieściłam połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy" Carole Clements

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks