Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 18 lipca 2014

Zupa warzywna po azjatycku

Latem pyszne lekkie zupy to jest to co nakarmi nas znakomicie.
Ukoi pragnienie, nakarmi i jeszcze będzie smacznie i zdrowo.
Zapraszam na lekką zupę najlepszą na lato w smakach azjatyckich.
              Składniki:
  • 1 korzeń pasternaku
  • 1/2 brokuła wraz z łodygą
  • 2 marchewki
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 15 centymetrów białej rzodkwi
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 2-3 łodyżki posiekanej bazylii cytrynowej
  • 2-3 łyżki posiekanych listków  kolendry
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1,5 l bulionu wieprzowego
  • 3 kapelusze boczniaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Brokuła podzieliłam na różyczki a łodygę, miękką jej część  pokroiłam w paski.
Korzeń pasternaku pokroiłam w kostkę, marchewkę w plasterki, rzodkiew także pokroiłam w kostkę.
Szparagi obrałam i połamałam na mniejsze kawałki.
Selera naciowego pokroiłam w plasterki a kapelusze grzybów w paski.
Łodygę trawy cytrynowej rozbiłam trzonkiem noża, ząbek czosnku oraz groszek cukrowy  zostają w całości.
Wszystkie warzywa wylądowały w garnku, gdzie dodałam bulion i gotowałam wszystko przez 15 minut.
Po tym czasie warzywa są już przyjemnie chrupkie, nie mogą być rozgotowane. 
Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do gotującej się zupy, zamieszałam i na koniec dodałam posiekane zioła i doprawiłam solą i pieprzem cayenne oraz sosem sojowym.
Smacznego.
Przepis własny z kuchni azjatyckiej.

2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje - z dodatkiem świeżej kolendry to musi być poezja :) Przypomina mi nieco zupę tajską, którą robię. Polecam Ci poszukać przepisu na białą zupę tajską (na mleczku kokosowym) - też świetnie pasuje latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to zupowa w ogóle jestem, ale jak danie jest w dodatku zupą azjatycką to kupuje mnie od razu.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks