Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 29 sierpnia 2014

Chleb lniany

Jak zobaczyłam ten chleb na blogu u Adama Piekarza to od razu zapragnęłam go upiec.
Chleb jest pulchny, pyszny i bardzo zdrowy.
Może wymaga trochę zachodu przy pieczeniu ale warto, zapewniam Was że warto.
Popróbujcie go upiec a może także Was zauroczy? dajcie znać jak Wam wyszedł.

                 Składniki: ( jedna duża keksówka )
  • 80 g zakwasu żytniego 200 % hydracji czyli  dodajemy do naszego zakwasu 100 g mąki i 200 g wody dnia poprzedniego
  • 260 g mąki żytniej T 720 
  • 150 g mąki pszennej T 750
  • 85 g mielonego siemienia lnianego
  • 10 g soli
  • 480 g wody
  • 40 g nasion lnu do dekoracji chleba
  • 20 g mąki żytniej T 720 do dekoracji chleba
 Proces robienia chleba składa się z trzech faz, namaczanki i zdobienia.
                 I faza : półkwas
  • 80 g zakwasu żytniego
  • 80 g wody o temperaturze 24 C
  • 80 g mąki żytniej T 720
Zakwas dokładnie rozprowadziłam w wodzie, dodałam mąkę, wymieszałam, przykryłam i odstawiłam w temperaturze pokojowej do fermentacji na 8 godzin.
               II faza : kwas pełny i namaczanka zmielonego siemienia lnianego
      Kwas pełny:
  • 240 g półkwas - cała faza poprzednia
  • 160 g wody
  • 120 g mąki żytniej T 720
Tutaj postępowałam dokładnie tak jak w fazie I, przykryłam i pozostawiałam w temperaturze pokojowej na 8 - 10 godzin.
      Namaczanka z siemienia lnianego:
  • 85 g zmielonego siemienia lnianego
  • 200 g gorącej wody
Siemię wsypałam do miski, zalałam wrzątkiem, wymieszałam, przykryłam i pozostawiłam tak jak kwas pełny na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
              III faza : ciasto właściwe i po rozroście zdobienie:
  • 520 g kwas pełny z poprzedniej fazy
  • 10 g soli
  • 285 g siemienia z namaczanki
  • 60 g mąki żytniej T 720
  • 150 g mąki pszennej T 750
Najpierw dokładnie rozprowadziłam sól w kwasie, dodałam całą namaczankę i mieszałam jakieś 3 minuty.
Następnie dodałam obie mąki i mieszałam następne 10 minut.
Przełożyłam ciasto, dość luźne do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy i wygładziłam.
Teraz ciasto w formie nakryłam ręcznikiem i odstawiłam do ostatecznego wyrośnięcia na 2-3 godziny - u mnie chleb rósł ok. 8 godzin bo miałam chłodno w domu.
               Zdobienie:
  • 40 g wody
  • 20 g mąki żytniej T 720
  • 40 g ziaren siemienia lnianego
Z podanych składników czyli mąki i wody zrobiłam kleik i jak ciasto wyrosło do wysokości foremki posmarowałam wierzch chleba pędzlem i posypałam ziarnem wygładzając wierzch i lekko dociskając.
Piekarnik nagrzałam do 230 C i wstawiłam naczynie na parę.
Chleb wstawiłam do piekarnika, wlałam szklankę wrzącej wody do naczynia i piekłam 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 35-40 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis od Adama Piekarza [ klik ]
Przepis dołączam do Akcji Wiesi " Na zakwasie i na drożdżach

8 komentarzy:

  1. Chyba też się skuszę na upieczenie takiego cuda.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szalenie apetyczny ten chlebek. Uwielbiam taki cieplutki, domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny, apetyczny chlebek:)))) teraz tylko muszę kupić siemię mielone i na pewno będzie następnym chlebem który upiekę:))

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko wystarczy zmielić ziarna. Pochwal się jak upieczesz.

      Usuń
  4. Trochę zachodu przy chlebku jest, ale warto, bo wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks