Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 20 sierpnia 2014

Chleb orkiszowy z pestkami dyni

Pyszny chlebek, dużo zdrowszy niż ten ze sklepu...o tak.
Jak byliśmy w Hiszpanii to bardzo brakowało mi mojego razowca.
No to pieczemy.

  
               Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 40 g zarodków pszennych stabilizowanych
  • 10 g błonnika jabłkowego od Skworcu
  • 40 g drożdży świeżych
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni do posypania

Do miski wsypałam mąkę, wkruszyłam drożdże, przemieszałam.
Następnie dodałam zarodki pszenne i błonnik i jeszcze raz przemieszałam.
Teraz do mąki dodałam sól i cukier i wodę.
Wymieszałam aż powstało ciasto, dość rzadkie ale takie ma być.
Foremkę o wymiarach 26 x 12 góra wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie przełożyłam doń ciasto.
Posypałam po wierzchu pestkami dyni i przykryłam.
Odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto dochodziło do brzegów foremki wstawiłam je do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekłam je 40 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam bochen na kratce.
Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji Sandry na Panissimo
http://translate.google.com/translate?hl=it&ie=UTF8&langpair=it|pl&u=http://sonoiosandra.blogspot.it/2014/08/panissimo-20-agosto.html
 Chleb wędruje do Akcji Wiesi "Na zakwasie i na drożdżach"

6 komentarzy:

  1. Pyszny. Uwielbiam domowe wypieki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Pozdrawiam Dorotko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ma grazie Dorothy!!! THANK YOU VERY VERY VERY MUCH!!!!
    questo pane deve essere speciale, amazin!!!!
    love
    Sandra
    we are on Pinterest ...http://www.pinterest.com/zalapis/panissimo-20/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.Czy zarodki pszenne i błonnik są niezbędne,ewentualnie można je czymś zastąpić?Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zamian możesz dodać 50 g otrębów albo 50 g maki pszennej orkiszowej ale to już nie będzie ten chleb, co nie znaczy że nie będzie smaczny, będzie pyszny.
      Zarodki kupisz w każdym markecie a blonnik na stoiskach ze zdrowa żywnością.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks