Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 17 sierpnia 2014

Cynamonowy jabłecznik z połówkami jabłek

Wszystko co dobre jak wiadomo za szybko się kończy.
Nasze wakacje były niesamowite ale przecież takie miały być.
Jutro do pracy i powiem szczerze że będzie ciężko ale......następne wakacje za rok i trzeba wymyślić coś równie niesamowitego.
O moich wakacjach w Andaluzji opowiem Wam w oddzielnym poście a teraz zapraszam na pyszny jabłecznik który obiecałam niektórym jeszcze przed wyjazdem.
Jabłka w Hiszpanii były pyszne ale te nasze polskie są obłędne w smaku i jedzmy je na zdrowie.
Przepis podyktowała mi znajoma a ona z kolei dostała go od zaprzyjaźnionej pani woźnej z gimnazjum.
Jabłecznik ma niepowtarzalny smak i aromat, polecam.

                   Składniki: ( forma 34 x 26 )
             Ciasto:
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietany 12 %
  • połówki kwaśnych jabłek
              Cynamonowa piana:
  • 4 białka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Jabłka obrałam ze skorki, przepołowiłam i usunęłam gniazda nasienne.
Jabłka skropiłam sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Miękkie masło ubiłam z żółtkami, cukrem na gładką , puszystą masę.
Następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksowałam i na koniec wlałam kwaśną śmietanę .
Zmiksowałam wszystko na gładką masę i wylałam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
W ciasto powciskałam połówki jabłek wypukłą stroną do góry i piekłam ciasto w 180-190 C przez godzinę.
W czasie jak ciasto się piekło ubiłam pianę z białek na sztywno, dodałam cukier i jeszcze ubijałam aż piana była lśniąca, wtedy dodałam cynamon.
Wymieszałam łopatką i po godzinie pieczenia ciasta wyłożyłam pianę na ciasto.
Zapiekałam jeszcze przez 15 minut aż piana się lekko zrumieniła.

Smacznego.
baner_Grazynka
Przepis zaprzyjaźnionej pani woźnej.

10 komentarzy:

  1. Pyszny jabłecznik, i ta beza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza jest najlepsza z całego ciasta, ten aromat.

      Usuń
  2. Oj tak jabłeczników nadszedł czas:)))wygląda bardzo smacznie:)))chętnie wypróbuję przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszna ta twoja szarlotka. Pisze się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, świetnie wygląda :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. najsmaczniejszy z kwaśnymi jabłkami, nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuje bardzo za przepis, ten jabłecznik jest najpyszniejszy jaki jadłam.
      Podziękuj koleżance za przepis.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks